Recenzie: Până ne vom revedea

de Renee Collins

pana_ne_vom_revedeaAutor: Renee Collins

Număr de pagini: 320

Editura: Corint

Titlul original: Until We Meet Again

Limba originală: engleză

Traducere de: Alexandra Limoncu

Anul apariţiei: 2016

Goodreads: 3.78

Descriere:

Cluburi rurale și petreceri în grădină. Ultimul lucru pe care și-l dorește Cassandra e să petreacă vacanța dinaintea ultimului an de liceu izolată într-un orășel plin de snobi din Massachusetts, pe țărmul oceanului. Cass tânjește după dramatism și aventură, lucruri greu de găsit în acel loc, unde se simte prinsă ca într-o capcană.

Dar când un străin încântător apare pe plaja privată a familiei ei, susținând că este proprietatea lui – și că sunt în anul 1925 –, Cass este atrasă într-un mister vechi de aproape o sută de ani. În vreme ce caută răspunsuri în prezent, Cass descoperă un adevăr care pune viața lui Lawrence în pericol. Nu va mai conta din ce secol vine el, dacă nu va mai trăi până mâine.

Disperată să-l salveze pe băiatul care înseamnă totul pentru ea, Cassandra trebuie să găsească o cale de a schimba istoria… sau să riște să-l piardă pe Lawrence pentru totdeauna.

Sufăr de un soi ciudat de astenie de iarnă, sincer. Am terminat cartea săptămâna trecută și abia acum scriu recenzia. Și nu, nu din cauză că nu mi-ar fi plăcut, ci pentru că… Ei bine, n-am nicio explicație.

Știu, îmi place să mă plâng.

Revenind…

Până ne vom revedea a fost, din punctul meu de vedere, o surpriză plăcută. Un YA oarecum diferit, ușor de citit și cu o poveste frumoasă.

Cass nu este cu nimic specială. Este conturată ca adolescenta tipică din secolul douăzeci și unu – rebelă, plictisită, și revoltată din cauza faptului că este forțată să își petreacă vara dinaintea ultimului an de liceu într-un orășel din Massachusetts. Pe țărmul oceanului. Cât de groaznic! Acest detaliu m-a făcut să mă îndrăgostesc de carte. Acțiunea se petrece aproape în întregime pe malul oceanului și nimic nu poate să-mi fure dragostea mea pentru ocean și mare. În timpul unei petreceri, Cass evadează pe plajă – asta după ce în primul capitol pătrunde pe o proprietate privată împreună cu Trav și Brandon, doar ca să înoate în piscină.

În același timp, Lawrence își găsește și el refugiul pe plajă, copleșit de atmosfera de la petrecerea dată chiar în cinstea lui – în anul 1925.

— Serios, cred că ești nebun.

— Încep să cred că tu ești așa, domnișoară!

 — Revizuiește-ți propria istorie înainte să încerci să minți. Casa asta a fost construită prin anii ’20.

— Exact! În 1922.

— Atunci înseamnă că stai prost cu matematica.

— Ce?!

— Păi, din 1922 și până acum au trecut mai mult de trei ani, nu crezi? Mai degrabă vreo nouăzeci și trei?

A rămas perplex, uitându-se la mine.

— Nouăzeci și trei…

—  … de ani. 1922 a fost acum mai bine de nouăzeci și trei de ani, repet eu.

— Dar acum suntem în 1925, Cassandra, zice el rar, de parcă eu aș fi nebuna.

Cei doi continuă să se întâlnească pe plajă – la început întâmplător, apoi întâlnirile devin momentul pe care îl așteaptă întreaga zi.

Scrisă la persoana întâi, perspectiva Cassandrei este simplă, amuzantă, pe când cea a lui Lawrence e fascinantă și plină de magia unui alt secol. Recunosc că am avut o slăbiciune pentru capitolele scrise din perspectiva lui Lawrence. Cei doi încearcă din răsputeri să găsească o explicație logică pentru ceea ce se întâmplă. Cum sunt posibile întâlnirile dintre ei? Își petrec zilele încercând să găsească o modalitate de a păși fiecare în timpul celuilalt, până când Cass află că Lawrence este în pericol. De acolo, întâlnirile sunt dedicate găsirii unei soluții care să îl țină pe Lawrence în viață.

Însă manipularea timpului este un lucru periculos, iar lucrurile nu rămân neschimbate. Atunci când Lawrence se află împreună cu Cassandra în loc să fie cu un prieten de-al său, iar acesta moare, toți descendenții acestuia dispar, inclusiv Trav – prietenul Cassandrei de la începutul cărții.

Știu că pare o nebunie, dar trebuie să mă crezi. Acum îl cunosc. Toți din jurul meu îl cunosc. Am poze cu el în telefon. Și apoi, după ziua de ieri, parcă n-ar fi existat. Nici măcar cel mai bun prieten al lui nu știa despre cine vorbesc când i-am pomenit numele. Pozele au dispărut. El a dispărut!

Viața lui Lawrence este complicată. Viitorul i-a fost decis – trebuie să studieze dreptul, chiar dacă lui îi place să scrie. Trebuie să se căsătorească în viitor cu Fay, chiar dacă nu e îndrăgostit de ea. Până și momentul morții sale este decis. Pentru că secolul care îi desparte nu era suficient.

Este sâmbătă dimineața și se presupune că voi muri în data de 5 august. Mai am șapte zile de trăit. Am trecut printr-o gamă de emoții – teamă, tristețe, furie, renunțare, disperare –, punctate cu scântei ale speranței. Trebuie să am încredere în Cassandra că poate face ceea ce și-a propus. “Internetu”-ul ăsta din vremea ei îi poate oferi informații vitale.

Însă Cassandra dă lucrurile peste cap. Face tot posibilul să îl salveze pe Lawrence, dar lucrurile se complică și mai mult atunci când mama ei și Brandon află motivul pentru care Cass a început să frecventeze plaja atât de des.

Până ne vom revedea este o carte despre o dragoste care nu ține cont nici de secol și nici de rațiune. E ușor de citit, iar finalul dulce-amărui mi-a amintit de ce mi-am promis că nu voi mai citi niciodată ceva care include călătoria în timp – asta după ce am citit Soția călătorului în timp.

 — Lawrence. Următoarea lună plină este mâine-seară.

Lawrence se înseninează la auzul veștii.

— Ești sigură? Ei bine, asta ar putea fi soluția noastră, Cassandra! Asta ne va putea permite să călătorim fiecare în lumea celuilalt. O altă lună plină va deschide portalul.

— Sau l-ar putea închide pentru totdeauna.

230fe5871cf2324739610dd5bb7cc3fd

Vă las pe voi să vedeți care dintre cei doi a avut dreptate. Tot ce vă mai spun e că Până ne vom revedea este o lectură relaxantă pe care o recomand iubitorilor de YA care vor să citească ceva diferit.

Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Corint, de pe Elefant  sau alte librării online. 

P.S. Mi-a plăcut mult și coperta originală.

23277959

3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *