E doar un sfârșit, nu sfârșitul

Sfârșitul unei relații, sfârșitul unei cariere, sfârșitul unei etape din viața ta. Sfârșitul unei ore, sfârșitul unei zile și sfârșitul unui an.

Sunt doar sfârșituri, nu acel sfârșit. Nu se termină viața și nu se termină lumea.

Da, cel mai greu lucru e să găsești motivația să o iei de la capăt. Dar e acolo, înăuntrul tău. Trebuie doar să știi unde să cauți. Unele sfârșitul vin brusc, dar ai nevoie de o perioadă de acomodare. Ia-ți tot timpul de care ai nevoie ca să te obișnuiești cu ideea că ceva s-a schimbat. Ia-ți tot timpul de care ai nevoie și nu te grăbi.

Când unele lucruri se schimbă sau se încheie, doare atât de tare, deși nu putem localiza fizic durerea. Și ni se pare că a venit sfârșitul, că ni se frânge inima, că nimic nu va mai fi la fel. Există o parte bună, chiar dacă nu o vezi pe moment. Și aia e că ai suficientă putere încât să o iei de la capăt și să faci orice vrei să faci.

Nu da pagina. Eu zic că cel mai bine e să închizi cartea și să începi una nouă. Nu un capitol nou, ci alt volum.

Știu că teoria este mult mai ușoară. Știu că nu e ușor să lași în urmă tot ce ți-e cunoscut, indiferent că e vorba despre prieteni, carieră, relație, orașul în care ai crescut. Dar nu mai ești un copil. Nu mai depinzi de mine și nici nu mai poate lua altcineva deciziile în locul tău. Poți să ceri sfaturi dacă vrei, dar vei fi dezamăgit dacă vei auzi contrariul a ceea ce simți că ar trebui să faci. Aproape nicio decizie pe care o luăm nu durează toată viața. Și în momentul în care nu mai ești împăcat cu deciziile pe care le-ai luat, poți să iei altele.

Sfârșiturile te pregătesc pentru noi începuturi. Trebuie doar să-ți cauți acea forță interioară de care ai nevoie.