Cu toții ne dorim ceva ce nu putem avea

Există vreun cuvânt care să descrie o persoană care își dorește ceva ce nu îi aparține? Un adjectiv, un substantiv, orice. Un cuvânt care să mă descrie.

Nu cred. De fapt, nu știu.

Dar știu că în limba franceză există o expresie care descrie ce simt. N-am excelat niciodată la franceză, dar pare-mi-se că ar fi la douleur exquise și are ceva de-a face cu durerea aia care îți îngreunează respirația și îți frânge inima atunci când te gândești la o persoană pe care nu o poți avea. Sau atunci când vrei pe cineva care nu-ți aparține. În fine, îmi place ideea asta. La douleur exquise. Mă face să râd, dar cu lacrimi în ochi și nu de genul celor de fericire.

Se pare că, uneori, în viața noastră apare cineva care schimbă totul. O persoană care îți ridică standardele, te face să râzi și te face să vezi mereu partea plină a paharului. Un om pe care ajungi să îl iubești mai mult decât pe tine și pentru care ai face absolut orice. Însă uneori ironia este că el nu simte același lucru. Deși tu ajungi să nu mai poți exprima în cuvinte tot ceea ce simți și nu poți să încetezi să te gândești la acea persoană, ei s-ar putea să nu îi pese.

Sau să nu o arate.

Spune-mi, ție îți pasă?

Spune-mi, asta e vreun soi de glumă ciudată? E umor negru pe care eu nu îl pot înțelege? Pentru că nu văd de ce trebuie să trec prin asta în fiecare zi. De ce trebuie să te văd. De ce trebuie să îți aud vocea. De ce trebuie să te văd zâmbind și să mai pierd câte o bucată din mine de fiecare dată când ceva te amuză. Poate ai observat că nici măcar nu mă mai deranjez să te întreb.

Nu am fost mereu așa.

Când eram mici, i-am dat totul. Mereu am renunțat la mine pentru ea.